юли 25, 2024

Как да открием идеалните зимни гуми за нашата кола

Как да открием идеалните зимни гуми за нашата кола

Зимата наближава, а с нея и важният въпрос за всеки собственик на автомобил – как да изберем идеалните зимни гуми за своята кола? И защото знаем, че изборът е от съществено значение за безопасността на пътя през студените месеци, в тази статия ще разгледаме някои важни моменти, които трябва да имаме предвид, когато правим покупка. 

Защо е важен правилният избор на зимни гуми?

Зимните гуми са специално проектирани така, че да осигуряват по-добро сцепление и стабилност при ниски температури, сняг, дъжд и лед. Те са съществена част от подготовката на всяка кола за студените месеци. Неправилният избор може да доведе до увеличен риск от инциденти. Повече за това какви зимни гуми да изберете може да прочетете тук.

Как да направите правилния избор?

Има няколко ключови фактора.

Размер и тип

Първата стъпка при избора е да се уверим, че техният размер (широчина, височина и диаметър на цола) и тип са подходящи за нашия автомобил. Важно е да се спазват препоръките на производителя на автомобила за размерите на гумите.

Според пътната настилка и начина на шофиране

Пътната настилка, по която обикновено се движим, както и от нашия стил на шофиране, оказват не малко значение за избора. Ако често пътуваме по заснежени или заледени пътища, трябва да изберем модели с по-дълбок грайфер.

Марки и производители

Изборът на марка и производител също е от съществено значение. Предпочитани марки като Michelin, Goodyear, Nokian и Pirelli предлагат модели, които са тествани и доказали своето качество в екстремни условия.

Скоростен индекс и натоварване

Не забравяйте да проверите скоростния индекс и индекса за максимално натоварване. Тези параметри трябва да отговарят на характеристиките на вашия автомобил.

Онлайн магазини и оферти

Все повече хора предпочитат покупката онлайн. Това дава възможност да сравним различни марки и модели, както и да намерим атрактивни оферти.

Кога е време за смяна на зимните гуми?

Важно е и да знаем кога точно трябва да сменим летните със зимни гуми. Според законодателството в България, препоръчителният период за смяна е преди настъпването на зимни условия, като обикновено крайният срок е 15ти ноември.

Как да проверим дълбочината на грайфера?

Законът изисква дълбочината на грайфера да бъде минимум 4 мм. Редовната му проверка е задължителната, за да сте сигурни в осигуряването на своята безопасност. 

Изборът на подходящи зимни гуми е ключов за безопасното шофиране през зимата. Вземете информирано решение, като вземете предвид размера, типа, марката, скоростния индекс и максималното натоварване. Не забравяйте да проверявате редовно състоянието им и да ги сменяте навреме.