юни 22, 2024

Кратка история на балоните с горещ въздух

Кратка история на балоните с горещ въздух

Балонът или аеростатът, както е техническото му наименование, никога не е бил средство за масов транспорт. Въпреки това той все още е често срещан няколкостотин години след изобретяването му. И така, какъв е бил той от самото начало?

В историята и в различните държави могат да се открият много опити за летене. Но нито един от тях не е достатъчно документиран, за да се счита за начало на ерата на балоните. Едва през 1783 г. братя Монголфие правят пробив с първия успешен пилотиран полет на балон с горещ въздух. Но това не е просто балон. В коша летели овца, патица и петел. Преди това се е смятало, че на по-големи височини няма въздух, затова човешкият екипаж не се е решавал на полет.

Но как са стигнали до това изобретение?

Братята работели като производители на хартия и разбрали, че някои газове са по-леки от въздуха, което би им позволило да надуят хартиена торба, която след това да полети нагоре. С течение на времето те откриват, че не само редките газове могат да го направят, но и горещият въздух работи също толкова добре. Последвали няколко експеримента без екипаж, а след това дошъл ред на гореспоменатия животински екипаж.

Безопасното кацане имало огромен успех и осигурило на двамата френски братя повишение в благороднически сан. Тази традиция се е запазила и до днес, така че след като завършите живописния полет, вие също ще станете благородник, но за това след малко.

Едва няколко седмици след животинския екипаж, в балона се возят и първите хора – директорът на Кралския музей Жан Пилатр дьо Розие и маркиз Франсоа д’Арланде. За 25 минути те изминават 9 км и новата ера на летенето най-накрая започва.

Балоните намират военно приложение, например като средство за комуникация с външния свят по време на обсада на градове или като средство за наблюдение.

Освен балони с горещ въздух, по същото време започват да летят и балони, задвижвани с газ – силно запалим водород или луминисцентен газ, а по-късно и с безопасния, незапалим хелий. Този клон постепенно се трансформира в управляеми балони – дирижабли. И дори през 21-ви век можете да летите с такива дирижабли!

Как се извършва летенето с балон днес?

Ако искате да преживеете полет с балон в наши дни, ще трябва да се наспите, за да хванете изгрева, или да изчакате до вечерта, малко преди времето на залеза. Лети се само рано сутрин или рано вечер. Това е така не само защото гледката на пейзажа, окъпан в слаба слънчева светлина, е абсолютно вълшебна, но най-вече от съображения за безопасност. Това е така, защото термалният поток е най-спокоен в тези часове и нищо не пречи на безопасното летене.

Точната точка на излитане се избира от екипажа на балона. Ще се срещнете заедно на уговореното място и след това заедно ще пътувате до мястото на излитане. След това започва подготовката на балона. 

След като горещият въздух потече в балона, е време да се качите в коша и да изчакате, преди да се отлепите от земята и да се издигнете на височина от около 50 до 300 метра. Така започва около едночасов полет, чиято дестинация зависи от посоката и силата на вятъра. Можете да прелетите на 10 до 20 километра от мястото на излитане. Не се притеснявайте, след кацането автомобилът ще ви откара обратно до първоначалната точка.

Но преди това да се случи, първо трябва да се приземите. Опитните балонисти ще се погрижат да ви е максимално удобно. Ссамият полет отнема около час, но с подготовката, кръщаването и транспорта до мястото на излитане и обратно, след това ще ви трябват около 3-4 часа време.