май 28, 2024

Психолозите споделят най-работещите методи за личностно себеопознаване

себепознание

Говорейки за психотерапевтични занимания, все повече хора започват да осъзнават важността от това да се отърсят от стари и неработещи модели, както и да променят начините, по които възприемат себе си и света, който ги заобикаля.

В случай, че не чувствате особена потребност да посетите специалист, то в днешната статия ще ви издадем малко тайни „от кухнята“ – споделяме с вас съветите на психолозите. Според тях именно чрез тези способи ще съумеете да вникнете по-дълбоко в собствената си душевност, както и да успеете да самоанализирате редица от действията си. Опознавайки подбудите, стоящи зад тях, вие в пълнота ще съумеете да прозрете и най-искрените ви мотиватори, ръководещи ви в редица от ситуациите от ежедневието.

Отправете се на пътешествие в себе си – ето как.

Започнете с воденето на дневник – вписвайте всичко онова, което забележите в себе си като чувство

Дневниците са стар и добре изпитан метод при самоанализата. Идеята е, че, записвайки мислите и усещанията си, вие го правите без филтър, тъй като пространството на дневника е самостоятелно. Всичко, което изливате по страниците, остава само и единствено за вас – лишени сте от присъствието на друг човек. Често се поддаваме на това да ограничим или видоизменим чувствата и мислите си, ако трябва да ги споделим с друг човек. Дневникът е пространството, където следва да бъдете наистина открити и откровени със самите себе си. Там няма кой да ви съди или упреква. Често в опита си да споделите със самите себе си всичко онова, което чувствате, съумявате да достигнете до много повече изводи и проникновения. Така пътят към истинската ви същност става много по-лек и светъл.

Поговорете с някого, който усещате близък

Ако не изпитвате притеснения да споделите открито всичко онова, което мислите и чувствате, опитайте да поговорите с човек, на когото имате доверие и окачествявате като близък. Често откритият разговор ни помага да осъзнаем неща, които знаем вътрешно, но ни е трудно да изведем категорично в съзнаваното. Извънредно много помага и усещането, че сте били изслушани – така си доказвате, че всичко онова, което е във вас, е важно и заслужава да му бъде отредено подобаващо внимание.