юли 25, 2024

10 интересни факта за златото

10 интересни факта за златото

Темата за златото напоследък стана доста актуална. Множество хора се обърнаха именно към него с надеждата да запазят поне някаква част от своите спестявания при постоянно покачващата се инфлация. В платформи за инвестиционни благородни метали като https://limar24.bg/zlato/ се наблюдава значителен ръст на покупките през последните няколко месеца. Ако и вие сте част от групата на начинаещите инвеститори или просто обичате златото, останете с нас, за да ви разкажем за 10 интересни факта, свързани с него, които вероятно не знаете.

Златото е светещата зора в света на металите

Всъщност, да, точно това означава името на златото. В таблицата на Менделеев то е отбелязано със символа Au. Самият символ произлиза от латинската дума Aurum. В буквален превод тя означава именно „светеща зора“.

Златото има извънземен произход

Почти цялото злато, открито в света днес, не произхожда от нашата родна планета. Вместо това, златото, което познаваме и притежаваме, идва от метеорити, бомбардирали Земята 200 милиона години след нейното формиране.

Огромно е общото количество злато, добито до този момент

Ако трябва да говорим с конкретни числа, става въпрос за близо 167 хиляди тона. За да си го представите по-ясно, ще допълним, че това количество е 17 по-голямо от общото тегло на Айфеловата кула.

Най-много злато се използва с инвестиции

Съществуват данни, които показват какво количество от общото злато за какво се използва. Най-много отива за инвестиции – близо 1700 тона. Около 1600 тона злато отива за изработката на бижута. По-малко от 500 тона са предназначени за технологиите – например, за коронки за зъби и части.

Южна Африка и Индия са златни рекордьори

Причината да се твърди това е, че Южна Африка е регионът, в който се добива най-много злато. Индия пък е страната, в която се употребява най-много от благородния метал. Предвид високата й степен на бедност сред населението, това наистина е странен факт. Имайте на предвид, че става въпрос за 25% от общото добито злато, което намира определено приложение именно на индийска територия.

В Австралия се намира най-голямото парче злато

Става въпрос за самороден къс злато, познат под името „Плочата на Холтерман“. Тя тежи цели 214 килограма. Нейното откритие става в края на 19 век на местна австралийска почива.

Пирит е репликата на златото

Пирит е специфичен вид минерал. В практиката той се среща под името „златото на глупака“. Причината е, че по визия той най-силно напомня на злато и много често се използва за измами и фалшификации.

Златото е ядлив метал

Може и да ви звучи странно, но в някои страни той се добавя към изискани деликатеси. В областта на алкохолната индустрия има специални видове пенливи вина, на чието дъно има тънки златни стърготини. Този благороден метал е напълно безвреден и с 0% токсичност. Той не може по никакъв начин да ви навреди.

Съществуват седем цвята злато

Повечето хора познават само бялото, розовото и жълтото злато. Към тях обаче следва да добавим и още три типа – черно, червено, зелено и дори сиво.

Най-голямата златна монета е…

Според Книгата на рекордите на Гинес най-голямата златна монета е тази с изображението на Виенската филхармония. Въведена в обръщение през 2004 година и тежи 31,1 грама (1,09 унции). Тази монета има диаметър 3,7 см (1,45 инча) и се оценява на 100 евро.