май 28, 2024

Какво е 5G и какво да очакваме от него

WiFi вероятно ще съществува съвместно с 5G и ще бъде ключова част при използването на 5G.
5g

Вече от почти година се говори за 5G, преди няколко месеца южнокорейската SK Telecom първа закупи честоти за мрежата, 3 други страни също упорито работят в тази насока, а вие може би все още се чудите какво е това и каква почва има у нас.


Всъщност 5G е индустриалният стандарт, който ще измести сегашния широко разпространен 4G LTE стандарт, точно както 4G замести 3G. 5G просто означава „пето поколение“ – това е петото поколение на този стандарт.

Този стандарт е проектиран да бъде много по-бърз от сегашната 4G LTE технология. Не става въпрос обаче само за ускоряване на интернет връзката на смартфона ви. Става въпрос за осигуряване на по-бърз безжичен интернет навсякъде и за всичко – от свързани автомобили до устройства за „умни“ къщи и Интернет на нещата (IoT).

Колко бърз ще бъде 5G обаче?

5g speed

Докато 4G достига на теория 100 мегабита в секунда (Mbps), 5G ще достига до 10 гигабита в секунда (Gbps). Това означава, че 5G е сто пъти по-бърз от сегашната 4G технология – при нейната теоретична максимална скорост, така или иначе. Например „Асоциацията на потребителските технологии“ посочва, че с тази скорост можете да изтеглите двучасов филм само за 3,6 секунди с 5G, срещу 6 минути с 4G или 26 часа с 3G. Освен това 5G обещава значително да намали забавянето при зареждане, което означава, че всичко трябва да зарежда по-бързо от всякога.

Кои са държавите, в които първо се очаква наличието на 5G?

Както споменахме по-горе, SK Telecom в Южна Корея вече придоби спектър в честотите 3,5 GHz и 28 GHz в очакване на внедряването на 5G. Очаква се и Китай да бъде бързо движеща се сила в 5G. GSMA изчислява, че до 2025 г. Китай ще представлява 40% от глобалните 5G връзки.

Япония също мобилизира своята комуникационна индустрия с надеждата да бъде сред топ 5G мрежови играчи. Според Nikkei Asian Review, NTT DoCoMo и Sohgo Security Services демонстрираха усъвършенствана услуга за сигурност, базирана на 5G мрежова технология, за да определят ефективността на услугата при работа със сигурността за церемониите по откриването на Олимпийските игри през 2020 г. Пробният процес включва използването на изкуствен интелект (AI), дрон с HD 4K камера и смартфони.

Ще замени ли 5G познатия ни WiFi?

Бързият отговор е „Не, няма такава опасност“. WiFi вероятно ще съществува съвместно с 5G и ще бъде ключова част при използването на 5G. От гледна точка на потребителите, милиарди съществуващи и предстоящи да се появят устройства като таблети, развлекателни системи и компютърни периферни устройства работят само с WiFi и това едва ли скоро ще се промени.

Очакваме скоро да видим какво ново ще се появи във връзка с 5G и кога потребителите по света и у нас ще се възползват от него. Родните ни телекоми вече имат честоти, на които да тестват мрежата, но кога тя ще е достъпна за потребителите можем само да гадаем.