юли 25, 2024

Съвременни предимства: Ето защо литиево-йонните акумулатори стават все по-търсени на пазара

Ето защо литиево-йонните акумулатори стават все по-търсени на пазара

Лекота и слаб саморазряд са само част от плюсовете на батериите, които се славят със сигурно действие и минимално влияние от температурните условия

През 70-те години при лабораторни опити се създават акумулатори с анод от чист литий, а през 1991 г. те вече са на пазара. Литиевите йони се движат през електролита на устройството по време на работа – от там получават и търговското си название.

Този процес се състои в следното: при зареждане положителният електрод, катодът, се свързва с положителния полюс на подаващото напрежение, в резултат на което се получава влизащ в катода ток и движение на йоните към отрицателния електрод, анода, където те на практика се натрупват. Движението на йоните е в обратната посока при разреждане – от анода към катода, а натрупаното количество енергия е изходящият ток от катода към външната верига.

Съвременните литиево-йонни акумулатори, които предлага и Dikar.bg, почти винаги се състоят от анод от графит с примеси на литий, а катодът е от различни съединения, заради които съществуват и допълнителни наименования на този вид модели.

За повечето потребители предимствата при употреба са безспорни.

Съществено качество е, че теглото им е доста ниско, в сравнение с всички досега масови акумулаторни продукти в мрежата. Това се тълкува така: при един и същ капацитет те са около четири пъти по-леки от оловните например.

А в една клетка има най-голямо напрежение, което съответно води до доставянето на значително количество енергия с най-малък ток, или получаването на високо напрежение с минимален брой клетки. Наистина завидни способности!

Следващият плюс никак не е за подценяване. Става дума за липса на ефекта на паметта, наблюдаващ се при никел-кадмиевите и често при никел метал-хидридни акумулатори. В резултат на това не е нужно преди всяко зареждане да бъдат напълно разреждани, тоест когато пожелаете може да дозареждате, независимо от наличната енергия в тях.

Със сигурност ползвателите желаят и слаб саморазряд, който тук определено е на ниво. Той е два пъти по-малък от този при никел-метал-хидридните батерии. Несъмнено отлично решение при покупка на такъв продукт.

И дълбокият разряд е предпочитана характеристика, налична в този случай. Може да използвате по-голяма част от заряда без да се стигне до увреждане на батериите. А може и да съхраняване за дълги периоди, което не изисква да извършвате периодично дозареждане.

Заради внушителния си капацитет технологията е в помощ не само за автомобилните компании, но намира приложение и при редица други производители на системи, сред които и соларните конструкции.