юли 25, 2024

Поддръжката на автомобила – защо е толкова важно?

Поддръжката на автомобила – защо е толкова важно?

Безпроблемната работа на МПС е съпътствана с редовен технически преглед на различни авточасти и системи. В този случай се установяват настоящите и потенциални повреди. Какво представлява техническата поддръжка и отделните видове? Какво влиза в процеса и как да спестите пари – споделят от Automotozone.

Какво представлява поддръжката на автомобила

Представлява цял набор от превантивни мерки за откриване на различни видове повреди и неизправности в авточастите и компонентите на превозното средство. Това е важен момент за удължаване живота на колата и нейното предпазване от възникване на аварии. Редовният преглед и правилните действия, в посока поддръжка на изправността на автомобила, водят и до определена икономия на гориво и други важни течности. По този начин се полага предварителна грижа за координираната работа на отделните системи на превозното средство.

Какви видове автомобилна поддръжка има

Най-общо се разделят на:

  • ежедневна – редовен визуален преглед и изпробване на кормилна уредба, спирачки, фарове, огледала, сензори, нива на течностите и други авточасти;
  • периодична – годишен технически преглед се извършва всяка година в специализираните пунктове;
  • сезонна – провежда се два пъти годишно и служи за „преобуването“ и „преобличането“ на МПС. Сменят се зимните гуми с летни и обратно, смяна на течности и други авточасти с нови за приготвяне на превозното средство за настъпващия сезон.

Какво включва техническата проверка

Понякога дейността се бърка с ремонта на автомобила, но има съществена разлика. В първия случай действията са насочени към отстраняване на възникнал вече проблем с различни авточасти, а във втория се прави цялостен оглед и откриване на потенциални проблеми. Тоест, проверяват се отделните системи на превозното средство, неговите течности и ако се налага се сменят и консумативи.

Могат ли да се спестят пари

Собствениците на МПС, понякога се опитват да спестят пари, извършвайки обслужването самостоятелно в гаража. Дори и да притежават нужния опит за проверката и установяването на потенциалните повреди в отделните системи, са необходими и специални инструменти, оборудване и резервни авточасти. Така, посещението в сервиз би могло да е по-евтино, като се извърши качествено услугата. В подобен обект частите са по-изгодни, а при редовно посещение можете да получите и по-евтини оферти.

Въпреки това, проверката на дребни неща, като установяване на течове и разни проблеми, са възможни и в гаража.

При нужда от покупка на отделни компоненти от онлайн магазин Automotozone съветват да се доверявате на специализираните сайтове за поръчка на нови резервни части. Каталогът на подобни обекти е винаги разнообразен и предлага нужните видове компоненти за всички марки и модели коли.