юли 25, 2024

Какво представляват тяговите акумулатори

Какво представляват тяговите акумулатори

За човек, който си няма и идея от акумулатори, тяхното устройство и предназначение, разчитането на техническите характеристики би било истинско изпитание. Всеки е наясно с това, че автомобилът трябва да се поддържа, но не винаги е ясно по какъв начин да направим това. Ако казусът е свързан с батерията и нейната работа, то в случая е редно да се отнесем сериозно към случая, тъй като акумулаторът е сред най-важните компоненти при автомобилите и не само. 

Вижте наличните видове тягови акумулатори от онлайн магазин Maxcar и научете повече за съвременното предназначение на този вид батерии, залагайки на водещи марки в областта. 

Какво е тягов акумулатор

Характерното при него е, че е направен от по-дебели плочи и може да издържи на по-дълбок заряд, като при него и циклите са много повече. Използва се основно като надежден източник на ток за по-продължително време, а главното му предназначение е за осигуряване на енергия за нови модели автомобили, камиони, електромобили и електрокари, голф колички и т.н.

Тяговите батерии изглеждат досущ като стартерните и полутяговите, но се отличават значително по своята производителност и функционалност. Налице е следното:

  • Конструкцията им е доста по-различна, а теглото им осезаемо голямо;
  • Могат да достигнат до хиляда цикъла на зареждане, също както и намират добро приложение при битовите и промишлени машини;
  • В повечето случаи са необслужваеми;
  • Притежават голям вискозитет;
  • Разделят се на гелови и сухи;
  • Стандартно се правят с напрежение от 4, 6 или 12VDC;
  • Произвеждат се още и с конкретни габарити. 

При избора на нова батерия е най-важно да вземем предвид необходимата мощност и вида на консуматора. 

За къде е подходящ

Ако при стандартните акумулатори е налице автоматично зареждане от динамото на автомобила, то тяговите батерии са предназначени за дълбоко разреждане и то за дълго време. Тази им техническа особеност ги прави подходящи най-вече за автономни соларни инсталации, като могат да бъдат още течни (оловно-киселинни), гел, AGM и Lipo.

По какви критерии да го изберем

В основата на избора на каквито и да е авточасти стои високото качество. Без значение дали става дума за тягова батерия, стартерна или полутягова батерия, гаранцията за дългосрочна употреба е винаги от най-голямо значение. Мощност, марка и цена – това са трите основни критерии, по които е желателно да се водите при избора на тягов акумулатор. Изберете го от Макскар – винаги готови да Ви съдействат по всеки един технически въпрос, свързан с автомобила.