май 28, 2024

Етеричните масла – сила от природата във вашия дом

етерични масла

Вероятно многократно сте чували за чудните ползи от ароматерапията – етеричните масла все повече залягат в ежедневието ви.

Ако някога сте се чудили какво приложение бихте могли да им намерите, то днешната ни статия ви пристига като по поръчка.

Етеричните масла носят благоуханието и аромата на различни цветя и растения, получени най-често чрез парна дестилация. Билковите смеси са особено полезни – специалистите препоръчват с тяхна помощ да си спретвате чудни терапевтични сесии. Ароматерапията е с доказано ползотворно действие в моментите на прекомерен стрес и пренапрежение. Ето кои аромати бихте могли да използвате при различни моменти от ежедневието и за различни цели.

Етеричното масло от шипка би могло да направи чудеса с кожата ви

Специалистите дерматолози препоръчват шипковото етерично масло при проблемна и акнеична кожа. Нанасяйте го равномерно и директно върху кожата на лицето – използвайте кръгови втриващи движения, за да се абсорбира субстанцията изцяло. Обикновено около 4-5 капки етерично масло са достатъчни. Маслото е подходящи за нанасяне преди дневния или нощния крем – единственото, което се изисква да направите, е да изчакате да попие добре, преди нанасянето на друг козметичен продукт.

Етеричните масла имат чудното свойство да успокояват и регенерират сетивата

В същността си ароматерапията включва излагането на сетивото обоняние на мириса на различни етерични масла. Някои от тях действат доказано срещу прекомерните нива на стрес, тревожност и свръхнапрежение. Имат и чудодейно действие при справянето с депресивните състояния. В процеса си на оттърсване от негативните емоции, е важно да „настроите“ мозъка си в режим на оздравяване от обсесивната тревожност. Бихте могли да направите това чрез вдишването на определени аромати от етерични масла – доказано е, че ароматите на лавандула, иланг-иланг, сандалово дърво и тамян действат наистина успокоително. Включвайки тези аромати в ежедневната си ароматерапия, не след дълго бихте забелязали множество благотворни ползи.

Други аромати, които биха ви подействали наистина енергизиращо и освежаващо, се свързват с благоуханието на различни билки и подправки. Изпробвайте как ще ви подейства етеричното масло от розмарин, както и това от мента, босилек или градински чай. Обзалагаме се, че бързо ще се усетите заредени с повече енергия.

За извикване на добро настроение пък с лекота бихте могли да заложите на благоухания като грейпфрут, лимон, бергамот, лимонена трева, портокал – за цитрусовите акорди се знае, че сякаш окриляват сетивата и не след дълго ще усетите прилив на позитивни и оптимистични мисли. Освен това, те действат и също енергизиращо – изключително подходящи са в натоварените и изпълнени със задави и ангажимента дни.