юли 25, 2024

Защо да използваме зимна течност за чистачки?

Защо да използваме зимна течност за чистачки?

Чистото предно стъкло на автомобила подобрява видимостта на водача, с което се увеличава нивото на безопасност по време на път. Ето защо, за чистачките са предвидени и специални зимни течности от Maxauto24, позволяващи подобрено измиване и отстраняване на натрупалите се по предното стъкло замърсявания.

Защо е необходимо използването на зимна течност за чистачки?

Това е азеотропна смес, представляваща микс от специални почистващи вещества и компоненти за смазване. Употребата на зимна течност за чистачки за коли позволява поддържане изправността на системата, както и лесното почистване на стъклото от замърсявания, замазване на прахта и другите пречещи на видимостта елементи. 

Тя има свойствата да не замръзва дори и при много ниски околни температури поради наличието на алкохол в състава си, както и на вещества като етанол, изопропанол и т.н. Колкото нивото на наситеност е по-голямо, на толкова по-ниски температури може да издържа и съответно да предпазва системата от замръзване. 

Какви видове се предлагат?

Зимната течност за чистачки се предлага във вид на концентрат за разреждане или готова за употреба субстанция. В първия случай се дава възможност за индивидуално определяне на долната температурна граница на замръзване, чрез подходящо разреждане на концентрата с вода, а в другия – купува се готова консистенция за директна употреба.

Достъпни са и видове спрямо сезонността: лятна, зимна и всесезонна. При лятната липсва алкохолът, който предотвратява от замръзване при ниски температури. Всесезонната течност основно е с по-малко алкохол в състава си и през лятото се разрежда, а през зимата не.

Зимните течности за чистачки имат и различни цветове, но това по никакъв начин не оказва влияние върху качеството. Обикновено подобни продукти са ароматизирани, а цветът е предназначен за асоцииране със съответния аромат. В други случаи се съпоставя предназначението на продукта за определения сезон.

Съвети за най-добрия избор

  • При райони със студени зими и ниски температури е от важно значение употребата на концентрати, издържащи дори и до -45 °C;
  • При необходимост от пестене на пари и нужда от задоволително качество е препоръчителна  употребата на концентрат, след чието разреждане се осигурява около 10-15 литра по-голямо количество;
  • В случай че парите не са от значение, някои почитатели на комфорта прибягват до различни ароматизирани решения, осигуряващи приятно ухание в купето след всяко пръскане върху предното стъкло.