май 28, 2024

Видове златни пръстени

Видове златни пръстени

Получаването на златен пръстен е чудесен начин да покажете любовта и страстта си към някого. В западния свят се смята за най-добрият подарък, тъй като представлява вашата любов към този специален човек. Има много видове златни пръстени, от които да избирате, включително розово злато, бяло злато и дори 14kt платина.

14-каратово злато

Независимо дали търсите пръстен, който да носите всеки ден, сватбена халка или годежен пръстен, 14-каратово златото е отличен избор. Той предлага страхотна стойност за парите, издръжлив е и може лесно да се полира.

Важно е да се признае, че макар златото да е добра инвестиция, то изисква малко грижи. Трябва да съхранявате бижутата си на сигурно място, за да избегнете счупване. Също така е добра идея да сваляте бижутата си по време на дейности, които включват много практическа дейност, като например висококонтактни спортове.

Ако търсите да купите злато, трябва да проверите страната на произход, за да сте сигурни, че вашият пръстен е законен. Много страни имат различни печати за идентифициране на бижута.

Например в САЩ златните бижута не се нуждаят от печат за чистота, но се изисква да имат знак каратаж. Това е така, защото металът, използван в златните пръстени, не винаги е чист.

18-каратово бяло злато

В зависимост от стила, пръстените от 18-каратово бяло злато са малко по-скъпи от 14-каратовото. Въпреки това, ако обмисляте закупуването на пръстен, най-добре е да направите проучване в няколко магазина, за да получите правилния пръстен. Ако имате няколко идеи за това, което търсите, ще ви бъде по-лесно да намерите идеалния пръстен.

Двете разновидности на бялото злато са с родиево покритие. Това е сплав, която придава на пръстена по-ярко бял вид. Освен това осигурява слой защита срещу надраскване и вдлъбнатини.

Ако сте алергични към никел, 18-каратов златен пръстен с никелови сплави може да не е подходящ за вас. Ако обмисляте закупуването на пръстен от 18-каратово бяло злато с никел, помислете за закупуване на такъв с метална сплав без съдържание на никел.

Въпреки че двата вида бяло злато са покрити с родий, количеството родий се различава. Това е сребристо бял метал, подобен на платината. Родиевото покритие е много издръжливо и предотвратява вдлъбнатини и драскотини.

14-каратово розово злато

Независимо дали купувате пръстен за себе си или за любим човек, можете да избирате между пръстени от 14-каратово розово злато. Тези пръстени са елегантни и изглеждат добре на ръката.

Въпреки че златото е мек метал, то е и издръжливо. Може да се полира от професионален бижутер. Това го прави идеален материал за годежни пръстени. Ако търсите универсален модел, който може да се съчетае с различни тоалети, изберете пръстен от розово злато.

Розовото злато с по-висок карат ще има по-добър цвят и също така ще бъде по-издръжливо.

Ако не сте сигурни за цвета на вашия пръстен, можете да получите помощ от експерт по скъпоценни камъни. Тези хора ще могат да ви помогнат да изберете правилното розово злато и дори ще тестват пръстена вместо вас.

Розовото злато е смес от чисто 24-каратово жълто злато и мед. Медта в сплавта придава на метала розов цвят. Колкото по-тъмна е медта, толкова по-винтидж ще изглежда розовото злато.

14-каратово платина

Купуването на платина за златни пръстени е добър вариант за тези, които искат издръжливи бижута. Освен това е хипоалергична, което я прави идеална за хора с чувствителна кожа.

Освен това е малко по-скъпо от бялото злато. Всъщност платината обикновено е с 40-50% по-скъпа от бялото злато. Разликата в цената отразява основно количеството редки метали, необходими за направата на бижуто.

Платината е много по-плътна от златото. Това е естествено сребристо-бял метал. По-твърд е от златото, но по-мек от сплавите. Това означава, че е по-лесно да се надраска. Платината обаче не е чисто злато, така че естествено ще получи драскотини при нормално износване.

Платината е чудесен избор за годежен пръстен, но е по-скъпа от златото. Това не е най-често срещаният метал, използван в пръстените. Също така е трудна за обработка от бижутери.

Златото е традиционният избор за пръстени, но има няколко недостатъка. Трудно е да се полира и преоразмерява и ще покаже признаци на износване след няколко години.