юли 25, 2024

Как да преборим пролетната умора?

Ако през зимата сякаш позабравихме за пресните източници на фибри, то през пролетта е време отново да ги върнем в дневното си меню.
пролетна умора

С идването на края на зимата и настъпването на така дългоочакваната пролет, едва ли има човек, който с нетърпение да не очаква по-топлите и изпълнени с добро настроение дни.


Често обаче се случва да изпаднем като че ли в някаква своеобразна летаргия всеки път през това време от годината. Вероятно на организма ни му е нужно време, за да се адаптира и да се пренастрои на един по-различен ритъм на живот. Пролетта и топлото време предполагат повече социални ангажименти и събирания, повече активности на открито и организирането на чести пътувания през уикендите.

Ако желаете максимално да се насладите на това чудно хубаво време от годината и, същевременно, да сведете до минимум признаците на пролетната умора, сме ви подготвили няколко идеи, чрез които бихте могли да го постигнете бързо и ефикасно.

Пийте повече вода

Дехидратираният организъм е способен на пътви в по-малко енергия. През студеното време често пропускаме да пием много вода или я заменяме с чаша билков чай, който да ни сгрее и ободри. С настъпването на топлото време, обаче, тялото ви ще се нуждае от все повече и повече течности. Достатъчният дневен прием на вода бори успешно умората и ефекта от недоспиването, като, същевременно с това, стимулира работата на мозъка и концентрацията.

Разхождайте се повече

Също както „апетитът идва с яденето“, така и енергията идва с физическата активност. Именно в моментите, в които се чувствате най-изморени и летаргични, е най-добрата идея да излезете и да се поразходите. Климатичните условия навън ще стават все по-предразполагащи за тази активност. Една разходка или джогинг привечер биха се отразили изключително ползотворно както на физиката, така и на психиката ви след дългия и изтощителен работен ден в офиса.

Консумирайте повече плодове и зеленчуци

Ако през зимата сякаш позабравихме за пресните източници на фибри, то през пролетта е време отново да ги върнем в дневното си меню. На пазара се срещат все по-свежи и вкусни плодове и зеленчуци – плод сутрин ще ви гарантира енергия и ситост чак до времето за обед. Тогава пък бихте могли да вмъкнете в менюто си и порция свежа зелена салата. Комбинирайте я с чаша вода и само след малко ще усетите прилив на енергия.